onsdag 8 juli 2009

Corpse Bride - (Blueray)

Först ut blir Corpse Bride.

Redan från första minuterna strålar det av Tim Burton, och Danny Elfman har som vanligt stått för musiken, vilket är minst lika tydligt. Filmen handlar om Victor van Dort (Johnny Depp) och hans kommande giftemål med Victoria Everglot (Emily Watson). Victor är mycket osäker som person och kan under repetitionen inför brölloppet inte memorera sina vigsellöften, något en mycket strikt pastor Galswells (Christopher Lee) inte finner det minsta roande och vägrar att viga dem till dess Victor har memorerat sina löften.

Med allas ögon på sig flyr Victor ut i skogen och börjar där memorera sina löften högt för sig själv. Till slut har han fått ihop alltihop och avslutar med att trä ringen över en gren som sticker upp ur marken.

Det visar sig dock inte alls var en gren, utan ringfingret på Emily (Helena Bonham Carter) som nu stiger upp ur sin grav i tron att hon är nygift. Här startar komplikationerna som bygger upp resten av filmen. Victor är trolovad till Victoria, men finner sig, genom detta osannolika missförstånd, gift med ett lik.

Filmen är full av typisk Tim Burton-humor. Till stilen känns den som en upputsad version av succén Nightmare Before Christmas från 1993, men med en helt annan historia.


Bilden är kristallklar i full HD med färgstarka pastellfärger och skarpa kontraster. En intressant detalj är att alla levande varelser går i dystra gråtoner, medan världen bland de döda fullständigt sprudlar av färg.


Ljudet lämnar heller inget att klaga på, och musiken är härlig. (Måhända skulle jag vilja ha mer av den underbara pinaomusiken som dyker upp vid några tillfällen, men det kanske beror på att jag är helt såld på pianomusik.)

Absolut en film att rekommendera!

Betyg:
Filmen som helhet: 4,0
Skådespelarinsatser: 3,8
Bildkvalité: 4,9
Ljudkvalité: 4,2
Handlingen: 3,9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar